Українська стратегія: збереження активного людського капіталу

16 травня 2023
Українська стратегія: збереження активного людського капіталу

Є точка зору, що зараз треба думати лише про те, як закінчити війну, а всі інші плани, пов’язані з організацією післявоєнної України, можна відкласти на потім

Так, сьогодні війна впливає на всі напрямки життєдіяльності українців, та разом з тим, я вважаю, саме цей кризовий час – наш величезний шанс виробити план перезапуску України, шанс врахувати помилки минулого, очистити управлінську систему від непрофесіоналізму, жиру, дурості, та дійсно з державницьких позицій підійти до організації майбутнього розвитку країни.

Нам треба починати з розуміння, що ця війна суттєво змінить світ, великих і менших гравців, їхній вплив на процеси, тож потрібно вже зараз виробляти свою стратегію поведінки у нових глобальних умовах. І перш за все, маю на увазі, стратегію економічну.

Основним завданням цієї стратегії сьогодні є збереження активного людського капіталу, щоб завтра було з ким розвивати країну далі. Будучи лобістом та представником Торгово-промислової палати України у країнах Латинської Америки, я, звісно, завжди на стороні підприємців і експортерів. Так, навіть у воєнний час ми говоримо про більше стимулів, розумної фіскальної політики та адекватної політики бюджетних видатків.

Звичайно, сьогодні збалансувати суспільні інтереси й потреби важко, але будь-який відповідальний уряд повинен намагатися це робити – допомагати товаровиробникам, просувати експорт, максимально знімати перешкоди на шляху українського бізнесу, добряче давати по руках усім, хто порушує закон : чи то чиновник, який краде гроші, виділені на відновлення зруйнованої школи, чи то правоохоронець, який вимагає у підприємця хабар, чи то митник, що продовжує заохочувати корупційні схеми.

Нам конче потрібна культура відкритого, активного й конструктивного діалогу, коли по один бік столу – урядовці, по інший – організований бізнес і громадські структури, а по третій – міжнародні партнери, фінансові інституції. Люди у воюючій країні потребують від держави достойних, справедливих і прозорих рішень. Україна сьогодні, як ніколи, впливає на світ. Наші військові, медики, волонтери, вчителі, підприємці викликають повагу у суспільств цивілізованих країн світу. Достойними, перспективними й державницькими повинні бути й рішення, що виходять кабінетів урядовців, депутатів, мерів, голів держадміністрацій.

Едуард Єфіменко