У МВС запевняють: по диверсантам ведеться серйозна оперативна робота

28 липня 2022
У МВС запевняють: по диверсантам ведеться серйозна оперативна робота

Перший заступник Міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін 

«Національна поліція буквально з перших днів повномасштабної агресії включилася у боротьбу с диверсантами, коригувальниками вогню», - доповів перший заступник керівника Міністерства внутрішні справ, Євгеній Єнін

Він повідомив, що на початку російського вторгнення в Україну в органах Національної поліції було  створено 123 контр-диверсійні підрозділи, покликані протидіяти ворожим диверсійно-розвідувальним групам (ДРГ). «До цієї роботи залучено як мінімум 1500 службовців», - додав він.

За інформацією заступника міністра, результатом діяльності контр-диверсійних підрозділів стали викриття 88 ДРГ, затримання та передача органам СБУ більш ніж 800 осіб, які підозрюються у диверсійно-розвідувальній діяльності.

Єнін дав роз’яснення про задачі ворожих ДРГ на початковому етапі війни, а також про те, на що ворог націлений сьогодні.

«Якщо спочатку ми фіксували ДРГ, що складалися з 5-10 чоловік,  завданням яких було здійснення терористичних актів та диверсій, в тому числі у центрі столиці, то у подальшому багато з них були  націлені саме на коригуванні вогню, на освітленні наших позицій, фіксації результативності ракетних та артилерійських обстрілів», - розповів він.

Єнін акцентував, що окрім інформації, яку отримує поліція від служб на блокпостах, особливо у комендантську годину, вагомий внесок у викриття диверсантів робиться самими громадянами.

Він окреслив основні відмінні риси диверсантів: нетипова поведінка, проживання групи людей в одній квартирі, вихід на вулицю тільки у вечірній час. Також, заступник міністра порадив громадянам не розслаблятися, повідомляти поліцію про людей, які живуть поряд з ними та викликають підозру.

«Хоча може здатися, що навколо немає нічого небезпечного, насправді  ж ворог працює у тилу, його агенти можуть збирати інформацію, до сих пір можуть корегувати вогонь і тому подібні речі», - сказав він. 

 За інформацією МВС, фіксується певне зниження активності  ворожих ДРГ, як по Україні, так і в Києві, але мова зовсім не йде про припинення подібної діяльності.  Сіяти паніку, підтримувати  максимальну напругу на територіях далеких від фронту у різний спосіб –  це тільки частина з кола завдань, які продовжують виконувати диверсанти.

Нещодавно патрульні столиці зупинили авто, водій якого порушив правила дорожнього руху. Керманич  помітно нервував, тому інспектори вирішили провести поверхневу перевірку. У мобільному телефоні,  який  чоловік надав для огляду, патрульні побачили багато фотографій військової техніки, вказівників населених пунктів, ворожу пропаганду, малюнки з координатами та позивними. Водія було затримано та передано слідчим районного управління поліції Києва.

7778

Керівник Головного управління Національної поліції в Києві, Іван Вигівський

«У напрямку виявлення та  затримання диверсантів ведеться величезна й серйозна оперативна робота, яка не припиняється», - наголосив керівник Головного управління Національної поліції в Києві, Іван Вигівський.

Перший заступник очільника МВС України, Євгеній Єнін стверджує, що у контексті діяльності ДРГ, які перебувають у так званому «сплячому режимі», правоохоронці ретельно відпрацьовують цілу низку регіонів: криміналітет, проросійські рухи та угрупування.

А щодо допомоги громадян, то Єнін зауважив, що вони повинні продовжувати бути пильними.