Створив механізм незаконного використання благодійних пожертв: столичні правоохоронці затримали порушника

18 липня 2022

Зловмисник розміщував у мобільному додатку публікації щодо збору коштів на потреби захисників

Після отримання грошей залишав частину собі, а у фоторедакторі змінював суму благодійного переказу до Збройних Сил України.

Фігуранту загрожує до семи років тюремного ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Поліцейські Голосіївського управління поліції спільно із працівниками Служби безпеки України за процесуального керівництва Голосіївської окружної прокуратури викрили протиправну діяльність чоловіка, котрий розробив схему заволодіння грошей, які українці передавали на потреби захисників Збройних Сил України.

Встановлено, що раніше не судимий уродженець Полтавської області, 1992 року народження, був адміністратором декількох телеграм-каналів та публічних чатів. Саме в них фігурант розміщував публікації щодо збору грошей на допомогу захисникам України та надавав реквізити власних банківських карток. Після чого отримував фінанси від бажаючих допомогти, відправляв лише найменшу частину коштів ЗСУ, а решту привласнював собі.

Аби приховати свої злочинні дії, зловмисник використовував фоторедактор, де збільшував суму перерахованих коштів на потреби військових. 15 липня поточного року слідчі Голосіївського управління поліції та правоохоронці Служби безпеки України провели санкціонований обшук у квартирі порушника, звідки вилучили речові докази. Серед них банківські картки, ноутбук, флеш-накопичувач та грошові кошти в сумі 9 400 гривень.

Афериста затримано у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Наразі псевдоволонтеру повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України - незаконне використання з метою отримання прибутку благодійних пожертв під час воєнного стану, та слідчі готують клопотання до суду про обрання йому запобіжного заходу.

Санкція статті передбачає від п’яти до семи років тюремного ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.