Ігор Клименко: МВС готує комплекс заходів, аби мінімізувати виклики, які чекатимуть країну після завершення війни

15 травня 2023
Ігор Клименко: МВС готує комплекс заходів, аби мінімізувати виклики, які чекатимуть країну після завершення війни

Про це Глава МВС України Ігор Клименко заявив під час розмови з Міністром внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметсом

На початку перемовин Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко подякував естонським колегам за всеосяжку підтримку країни на фоні повномасштабного вторгнення росії. Глава українського відомства наголосив, що Україна постійно тримає контакт з владою Естонії:

«Ми звернулися до Уряду Естонії щодо надання допомоги українському МВС у питанні формування безпечного середовища після закінчення бойових дій в нашій країні. Ми намагаємось взяти найкраще в кожної країни і ми вдячні Естонії за той зворотній зв'язок, який ми отримуємо щоразу».

Ігор Клименко розповів Міністру внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметсу, що попри постійні бойові дії в Україні, МВС готує спеціальний Закон щодо формування безпекового середовища після завершення війни.

Своєю чергою Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс подякував українському народові за боротьбу та зазначив, що від миру в Україні залежить безпека усієї Європи:

«Ми впевнені, що сталий мир у Європі можливий лише після війни, коли Україна буде інтегрована у євроатлантичні структури. Зі свого досвіду ми знаємо, що це нелегка дорога і вона вимагає терпіння та реформ, але Естонія готова всебічно підтримувати Україну на цьому шляху».

За словами Лаурі Ляенеметса, особисто він та увесь Уряд Естонії докладе усі зусилля, аби союзники по НАТО ще більше допомагали Україні.

«Ми підтримуємо зусилля України щодо створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності усіх воєнних злочинців. Ми впевнені, що санкційний тиск на росію буде посилюватися», – наголосив Глава МВС Естонії.

У відповідь на це Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко заявив, що українські слідчі щодня продовжують документувати нові злочини росії. І на цей момент Україна готова передати міжнародним партнерам базу воєнних злочинців, а це більше 200 тисяч осіб, які перейшли на бік ворога.

Окремо Глави МВС України та Естонії обговорили питання розмінування України. За словами Ігоря Клименка, наразі близько тисячі саперів МВС займаються оперативним розмінуванням України. Саперам вже вдалося розмінувати та знешкодити близько півмільйона вибухонебезпечних предметів з початку війни, однак, Україна продовжує залишатися однією з найзамінованіших країн світу.

Своєю чергою Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс запевнив, що його країна готова допомогти Україні у цьому питанні:

«В естонських саперів є повна готовність виїзджати в Україну, аби допомогти в розмінуванні територій».

Наприкінці розмови Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко та його естонський колега Лаурі Ляенеметс домовились й надалі підтримувати взаємодію між відомствами.

«Ми сподіваємося, що країни світу будуть нам й надалі допомагати. У той же час, ми робимо усе можливе всередині країни, для того, щоб приблизити день Перемоги та утримати країну в питанні криміногенної ситуації та взагалі, що стосується безпеки нашої держави», – резюмував Ігор Клименко.