5 тис. доларів США за виїзд військовозобов’язаних чоловіків за кордон – судитимуть двох мешканців столиці

31 березня 2023
5 тис. доларів США за виїзд військовозобов’язаних чоловіків за кордон – судитимуть двох мешканців столиці

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт відносно 27-річного чоловіка та 41-річної жінки за фактом організації незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України)

Згідно з матеріалами слідства, двоє киян - брат із сестрою - за грошову винагороду розробили схему переправлення за кордон чоловіків призовного віку за так званими «білими» квитками.

Зловмисники обіцяли чоловікам, що підлягають мобілізації, допомогу у виготовленні підроблених документів – тимчасового військового посвідчення та довідок ВЛК із відомостями про непридатність до несення військової служби за станом здоров’я та виключенням з запасу.

Вартість такої «послуги» зловмисники оцінювали від 5 000 доларів США з людини.

Наразі обвинувальний акт скеровано до суду для розгляду по суті.

Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.