Врятувати життя на війні: парамедики поліції Донеччини отримали сертифікати бойових медиків

09 травня 2023

Як правильно діяти під вогнем і якісно надавати допомогу пораненим, поліцейських навчали українські та польські інструктори з тактичної медицини

Отримані навички допоможуть парамедикам врятувати більше людських життів.

Поліцейські-парамедики несуть службу в найгарячіших точках Донеччини. Вони першими прибувають на місця російських обстрілів і надають допомогу пораненим. Від їхніх дій залежить життя постраждалих, тому співробітники поліції постійно працюють над підвищенням рівня своєї кваліфікації. Цього разу правоохоронці пройшли курс бойового медика за рівнем СМС (combat medical care) та опанували алгоритм MARCH PAWS. Навчання було орієнтовано на парамедиків, які мають статус інструкторів з медичної допомоги.

Тренінги для поліцейських провели ГО «Тактична медицина «Північ» та SMART MEDIKAL AID, яка залучила до проведення курсу польських інструкторів.

Навчання тривали п’ять днів і складалися з теоретичної й практичної частин. Співробітники поліції тренувалися евакуювати поранених із зони вогню до зони укриття та надавати допомогу в цій зоні. Парамедики на спеціальних манекенах відпрацьовували навички зупинки критичних кровотеч, забезпечення прохідності дихальних шляхів непритомного, вчилися надавати догоспітальну допомогу при пневмотораксі, а також переламах шиї, тазу й кінцівок.

врятувати життя на війні: парамедики поліції донеччини отримали сертифікати бойових медиків

Новим для поліцейських стала робота з ультразвуковим пристроєм, за допомогою якого можна виявити у людини внутрішню кровотечу. Знайомили правоохоронців з цією функцією польські парамедики, які мають 15-річний досвід у цій сфері. Тренери відзначили професіоналізм та унікальність парамедиків поліції Донеччини.

«Наша основна мета – навчити поліцейських базовим рятувальним навичкам, які дозволять їм на етапі евакуації стабілізувати стан постраждалого, щоб на наступних ланках досвідчений персонал мав з чим працювати. Парамедики поліції – це нове явище. Під час такої трагедії, як повномасштабне вторгнення, вони можуть не просто захищати закон і порядок, а приходити першими на допомогу в місцях обстрілів. Ці хлопці й дівчата, поки їде швидка, можуть врятувати життя пораненого», - зазначив інструктор з тактичної медицини Владислав Чумаченко, засновник ГО «Тактична медицина «Північ».

врятувати життя на війні: парамедики поліції донеччини отримали сертифікати бойових медиків

Ця громадська організація займається підготовкою бойових медиків та інструкторів з тактичної медицини, зокрема навчає підрозділи «Гвардії наступу». Фахівці сертифіковані за стандартами ТССС (застосовуються в країнах НАТО, їх союзників та інших) та навчили вже 15 тисяч осіб. Крім того, «Північ» здійснює евакуацією поранених на Бахмутському напрямку.

Після завершення навчань поліцейські отримали сертифікати бойових медиків, а також від представників SMART MEDIKAL AID - портативний апарат для ультразвукової діагностики з планшетом та бойові медичні рюкзаки з усім необхідним для надання якісної допомоги пораненим.

Дякуємо партнерам за новий важливий досвід і допомогу.