У МВФ поки не називають термінів виділення Україні наступного траншу

04 лютого 2021
У МВФ поки не називають термінів виділення Україні наступного траншу

Щоб завершити огляд і наблизитись до рішення щодо продовження фінансування за поточною програмою stand-by, місія МВФ має визначити політику економічного розвитку в Україні та проведення реформ

Про це заявив директор пресофісу МВФ Джеррі Райс  під час брифінгу, відповідаючи на питання про можливі терміни виділення наступного траншу МВФ для України.

"Віртуальна місія на рівні персоналу, яка розпочала роботу наприкінці минулого року, перервалася на короткий час під час святкового періоду й потім поновила (контакти - ред.) і продовжує працювати зараз", - зазначив представник МВФ.

За його словами, зараз "обговорюються питання в широкому контексті" щодо програми для України.

Крім цього, за його словами, місія Фонду вивчає політику щодо економічного розвитку та реформ.

"Це є тим, що ми повинні обговорити, аби підвести фундамент для завершення огляду", - підкреслив Райс.

Нагадаємо:

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що робота місії МВФ в Україні продовжена на 7-10 днів, за його словами, надходження коштів від Фонду - "більше питання технічне".

Аналітики інвестбанку JP Morgan очікують, що staff-level agreement між Україною і МВФ може бути укладений за підсумками місії Фонду у січні, але виплата коштів у січні-березні цього року малоймовірна.

Україна все ще може отримати транш від МВФ у 1 кварталі 2021 року попри запровадження держрегулювання цін на газ, проте більш консервативний сценарій передбачає отримання траншу у квітні-червні 2021 року, йдеться у прогнозі аналітиків Bank of America.

Раніше уряд провів зустріч з Міжнародним валютним фондом, прем’єр заявив про необхідність пошуку компромісу щодо тарифів на газ.

У Міжнародному валютному фонді занепокоєні можливим державним регулюванням цін на газ в Україні, адже це може призвести до порушення взятих в рамках Меморандуму зобов’язань.

Місія Міжнародного валютного фонду щодо першого перегляду програми Stand-by відновила свою роботу в Україні.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що ще 2 транші по 700 млн доларів від МВФ перенесені на 2021 рік.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що наступний транш МВФ "буде однозначно у наступному році", за прогнозами, у лютому-березні 2021 року.

Міжнародний валютний фонд оприлюднив графік погашення боргів Україною до 2036 року, цьогоріч необхідно сплатити 1,67 мільярда доларів.

Джерело ukrinform.ua