У межах міжнародного співробітництва правоохоронці України та Латвії викрили масштабну шахрайську схему

17 березня 2023

На Дніпропетровщині працювала розгалужена мережа шахрайських «сall-центрів» задля грошової наживи. У результаті постраждали не лише українці, а й іноземні громадяни

За попередніми даними, місячний оборот від оборудки складав 5 мільйонів гривень.

До організації незаконної схеми причетні громадяни України, серед них - довірена особа «вора в законі» на прізвисько «Лаша Сван». Його «помічниками» були двоє мешканців Дніпра. Згадані особи та ще сім зловмисників налагодили роботу «сall-центрів» на території міста Кам’янське.

У шахрайському штаті «сall-центрів» працювало понад 60 людей. Операторів інструктували та надавали «клієнтські бази», які за попередніми даними скуповували у DarkNet.

Більшість потерпілих від злочинної схеми - це громадяни Латвії. Також відомо, що на «гачок» шахраїв потрапили громадяни Польщі, Чехії, Литви та Словаччини. Ця інформація перевірятиметься у процесі подальших слідчих дій. Крім того, продовжуються заходи для встановлення повного кола осіб, які постраждали через шахрайські схеми.

Правоохоронці за силової підтримки полку поліції особливого призначення затримали трьох організаторів та сімох активних учасників злочинної групи у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Крім того, провели низку обшуків за місцями проживання фігурантів та в офісних приміщеннях «сall-центрів». Було вилучено готівку, «чорнові» записи, комп’ютерну техніку, зброю, авто та інші речі, що підтверджують злочинну діяльність фігурантів справи. Загальна сума вилученого сягає 12 мільйонів гривень.

Наразі затриманим особам повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 28, ч. 1 і 2 ст. 255 (створення та участь у злочинній організації) та ч. 4 ст. 28, ч. 3 і 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання фігурантам запобіжних заходів.