У Європарламенті виступили проти видачі коштів Угорщині

22 листопада 2022
У Європарламенті виступили проти видачі коштів Угорщині

У Європарламенті виступають проти розморожування коштів ЄС для уряду Орбана

Наступного тижня Європейська комісія має схвалити виділення Угорщині коштів у розмірі десятої частини від орієнтовного ВВП країни у 2022 році.

У Європарламенті застерегли Єврокомісію від розблокування мільярдів євро для Угорщини, заявивши, що прем’єр-міністр Віктор Орбан порушує демократичні норми. Про це у понеділок, 21 листопада, пише агентство Reuters.

Очікується, що наступного тижня Європейська комісія схвалить виділення Угорщини коштів на суму до десятої частини орієнтовного ВВП країни у 2022 році після того, як Будапешт здійснить кроки щодо боротьби з корупцією та гарантії незалежності судової системи.

Депутати, які представляють фракцію соціалістів та демократів у Європейському парламенті, а також представники ліберальної партії Renew та Зелені заявили, що останні зміни, проведені урядом Орбана, є недостатніми для забезпечення здорової демократії в Угорщині.

"Уряд Угорщини не дотримується верховенства права. Правильне рішення - схвалити заморожування коштів", - сказав Ейдер Гардіасабаль Рубіал, соціал-демократ з Іспанії.

А Софія ін'т Уельд, голландський ліберал, заявила, що Орбан шантажує ЄС, блокуючи спільні рішення, які потребують одностайності: від мінімального глобального корпоративного податку до 18 мільярдів євро запланованої підтримки України, щоб допомогти їй боротися з Росією.

"Гроші мають бути заморожені раз і назавжди, це єдина мова, яку розуміє Орбан", - сказав Даніель Фрейнд, німецький зелений та колишній активіст Transparency International.

Раніше Орбан заявив, що Угорщина не підтримуватиме план ЄС щодо надання Україні макрофінансової допомоги на 2023 рік.

У Будапешті пройшов мітинг проти підконтрольних уряду Віктора Орбана ЗМІ та проти угорської політики, яка послідовно підтримує РФ у війні з Україною.