ТПП «Україна-Європа»: тактика і стратегія діяльності

28 липня 2022
ТПП «Україна-Європа»: тактика і стратегія діяльності

Світова статистика свідчить, що внесок малого та середнього бізнесу у ВВП країн Західної Європи, Америки, а також Японії коливається від 50 до 70%. В довоєнні роки в українському секторі малого та середнього бізнесу працювали більше 90% від загальної кількості підприємств та фізичних осіб-підприємців, але при цьому, вони охоплювали порівняно незначну частку економіки країни, десь приблизно 15%

Очевидно, що великі підприємницькі структури, які часто володіють не тільки досвідом зовнішньоекономічної діяльності, але й кваліфікованим штатом працівників, налагодженими міжнародними зв’язками, можливістю постукати у владні кабінети, навіть у кризові часи опиняються у більш вигідному становищі, ніж малий бізнес. Для малого та середнього бізнесу зовнішня підтримка часом є безальтернативною умовою налагодження міжнародних зв’язків чи навіть виживання. Тому, у спектрі діяльності Торгово-промислової палати «Україна-Європа» пріоритетне місце відводиться малому та середньому бізнесу. ТПП «Україна-Європа» вже планує реалізувати у даній сфері широке коло заходів.

ТПП планує ставити як тактичні, так і стратегічні питання для українського бізнесу, з урахуванням тих акцентів, які важливі у сучасний для України період боротьби за свою свободу і незалежність,  а також за європейське становлення і розвиток. Це питання міжнародних інвестицій і торгівлі, відкриття нових зовнішніх ринків, банківської практики, маркетинга, охорони навколишнього середовища, морського та повітряного транспорту, мультимодальних транспортних коридорів, енерго-  та ресурсозбереження, конкурентного ринку теплової енергії, захисту прав промислової власності, введення медіації у фіскальній сфері, створення інформаційних туристичних центрів та багато інших.  

Звісно на рівні держави і уряду треба  опікуватися питаннями  щодо загальної стратегії розвитку малого та середнього бізнесу, мова йде, як про воєнний час, так і післявоєнний період, коли дуже чутливими будуть такі напрямки, як  дерегуляція, полегшення  доступу бізнесу до фінансування, спрощення податкового адміністрування, підвищення популярності підприємництва, долучення малого та середнього бізнесу до зовнішньоекономічної діяльності, забезпечення його інноваційності. Тож ТПП «Україна-Європа» вже розробляє свої пропозиції та рекомендації. 

Бізнес клімат післявоєнної України повинен бути прозорим та комфортним, це дасть шанс і поштовх для пришвидшеного  розвитку національного підприємництва, а країна в цілому стане привабливою для інвестування. ТПП «Україна –Європа» буде прикладати максимум зусиль, щоб такі горизонти стали реальністю.

Едуард Єфіменко