Президент у Парижі: Україна потребує підтримки і конкретики

20 квітня 2021
Президент у Парижі: Україна потребує підтримки і конкретики

Це був уже третій візит президента України Володимира Зеленського до Франції за період його перебування на посту глави держави

А Макрона чекають у Києві

Робочий візит президента Зеленського до Парижа 16 квітня навіть для багатьох обізнаних у міжнародному порядку денному експертів виявився дещо неочікуваним. Адже у першій половині року саме президента Франції Макрона чекали у Києві. Цей візит також готувався, давно і масштабно, що офіційно підтверджували українські й французькі політики та дипломати. У французькій пресі навіть «конфіденційно» повідомлялося про плани Макрона запропонувати Києву постачання французького багатофункціонального винищувача Rafale, що стало би справжнім проривом у закріпленні справжнього стратегічного співробітництва між сторонами у військово-технічний сфері на багато десятків років уперед.

Фото: EPA
Фото: EPA

За офіційною версією Парижа, візит Макрона не відбувся (або перенесений) через складну епідеміологічну ситуацію.

ДОПОВНЕНИЙ ФОРМАТ

Але український і французький президенти знайшли можливість обговорити актуальні питання двостороннього співробітництва у Єлисейському палаці.

Після цього до двох лідерів віртуально, каналом відеоконференції приєдналася канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Як повідомляли у дипломатичних колах, участь ветерана німецької політики за першим варіантом робочого візиту Зеленського до Парижа не передбачалася. Але ці переговори пройшли в умовах воєнної ескалації на кордонах України та у регіонах Чорного і Азовського морів, нарощування російських ударних угруповань, демонстрації сили, підготовки, за різними оцінками, до агресії. Усе це стало очевидними і логічними обставинами для нового раунду тристороннього політичного діалогу високого рівня за участю Зеленського.

«ЧЕРВОНІ ЛІНІЇ» ДЛЯ ПАРИЖА

Чорний Renault з гаража президента Франції доставив подружжя Зеленських до ганку Єлисейського палацу. Почесна варта  вишикувана, але почесний військовий церемоніал проходить не за повним протоколом, адже візит робочий, а не офіційний.

Президент Макрон із дружиною елегантно зустріли високих гостей. Президенти і перші леді коротко спілкуються англійською та вітаються «по-карантинному» – торканням ліктями.

Інтерес до візиту українського президента у французькій пресі – величезний. Заявки на акредитацію подали десятки журналістів провідних видань і світових інформагентств. Намагалися потрапити до пулу і російські журналісти, яких лише у Парижі – щонайменше два десятки. 

Про позиції Франції відносно цього візиту журналістів поінформувала високопоставлена представниця Єлисейського палацу. «Червоні лінії» для Парижа були традиційними: дотриматися політичного балансу між інтересами Франції, підтримкою України, але так, щоб не роздратувати РФ, намагаючись продовжувати політичних діалог з Путіним.

При цьому високо оцінювалися стан та перспективи франко-українського  економічного співробітництва, продовження політико-дипломатичних шляхів урегулювання та зменшення нинішнього напруження «конфлікту на Донбасі» (щоправда, слово «війна» один раз вживалося), неухильність бажання продовжувати консультації і переговори у нормандському форматі.

ЕМОЦІЙНІ ТВІТИ МАКРОНА

За результатами двох форматів переговорів (у двосторонньому, а далі за участі канцлера ФРН) спільної пресконференції Макрона і Зеленського не планувалося. Сторони також не оприлюднили спільного документа.

Але президент Франції візит оцінив позитивно і емоційно. «Давайте і надалі разом підтримувати динаміку, започатковану між Україною та Францією», - написав глава республіки у Twitter французькою і українською мовами.

Стосовно ситуації на сході України, він запевнив, що Франція, Україна і Німеччина продовжуватимуть мобілізовувати зусилля та будуть і надалі рішуче налаштованими на пошук політичного рішення, що є єдиним можливим. Щоправда, україномовна версія цього допису містить дещо некоректну конструкцію, де чомусь зазначено «в Донбасі».

ПДЧ І ДЕКЛАРАЦІЇ: ХТО ПІДПИШЕ – ТОЙ ЗА НАС

Президент Зеленський зустрівся із журналістами на території посольства України у Франції. Практично всі поставлені запитання неодмінно торкалися ключових для країни проблем: урегулювання безпекової ситуації на тлі триваючої ескалації на сході України; підтримки Францією та українськими міжнародними партнерами в НАТО і ЄС євроатлантичних і європейських прагнень Києва; перспективи вижити майже «мертвому» нормандському формату.  

Якщо правильно зрозуміти президента Зеленського, то президент Макрон не заперечує проти надання України Плану дій щодо членства в НАТО  (ПДЧ). Розгляд цього  питання на шляху євроатлантичних прагнень Києва насправді вже назрів за сукупністю проведених за попереднє десятиліття реформ, хоча цієї домашньої роботи ще треба зробити чимало.

Зеленський сподівається отримати від союзників по Альянсу конкретні позиції про ПДЧ для України на саміті НАТО, який пройде у червні у Брюсселі. Як відомо, саме Париж і Берлін мають чутливі позиції у цьому питанні, адже саме ці столиці заблокували надання Києву плану на Бухарестському саміті Альянсу 2008 року. Але й Україна тоді була іншою.

Конкретику про європейські перспективи президент Зеленський хоче знайти шляхом підписання із країнами-членами Євросоюзу декларацій про підтримку цього стратегічного цивілізаційного курсу. За словами глави держави, декілька країн ЄС вже підтримали таку ініціативу.

Примірник такої декларації Зеленський залишив і своєму другу Макрону…

Андрій Лавренюк

Джерело ukrinform.ua