Президент ініціює заснування нагороди для добровольців

14 березня 2020
Президент ініціює заснування нагороди для добровольців

Глава української держави Володимир Зеленський закликав Кабмін активізувати роботу зі створення меморіалів у честь загиблих на Донбасі захисників України, а також ініціює заснування відомчої нагороди для відзначення добровольців.

Про це президент написав у Facebook сьогодні, 14 березня, у День українського добровольця, інформує UATV.

“Звертаюся до Кабінету міністрів України з проханням активізувати роботу щодо створення Меморіалу українських героїв та Національного меморіального комплексу для почесного вшанування загиблих під час бойових дій на сході України. Прошу також опрацювати питання заснування відомчої нагороди для відзначення учасників добровольчого руху”, – зазначив Володимир Зеленський.

Він наголосив, що збереження світлої пам’яті про героїв-добровольців є дуже важливим.

“Завдяки самовідданості й героїзму, продемонстрованим воїнами-добровольцями у боях із російським агресором, добровольчий рух назавжди ввійшов в історію України й надалі залишатиметься підтвердженням волелюбності українського народу та незламності його духу”, – додав глава держави.

Також він нагадав, що підписав Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції”, який ВР ухвалила 4 грудня минулого року. У цьому документі передбачається надання добровольцям статусу учасників бойових дій. Перші такі посвідчення деякі українські бійці уже отримали.

Відзначення Дня українського добровольця 14 березня установлено Верховною Радою 17 січня 2017 року. Таку дату обрали тому, що саме у цей день 2014-го року прямо з Майдану перші добровольці відправилися на тренувальну базу в Нових Петрівцях, що розташована під Києвом.