Прем’єр Латвії розповів про вступ України в НАТО, майбутнє Росії та військову підтримку

22 березня 2023
Прем’єр Латвії розповів про вступ України в НАТО, майбутнє Росії та військову підтримку

Кріш'яніс Каріньш – очільник уряду Латвії від початку 2019 року. За його лідерства країна увійшла до переліку держав, що найбільше допомагають Україні у перерахунку до свого ВВП

А окрім того, Каріньш та інші латвійські посадовці є дуже активними у лобіюванні європейського та євроатлантичного майбутнього України.

В Україні, утім, про Каріньша знають небагато; сподіваємося, що це інтерв’ю дозволить багатьом українцям дізнатися про погляди цього друга нашої держави. Ми рекомендуємо переглянути відео його інтерв’ю (український перекладом; оригінальна, англомовна відеоверсія).

Текстова версія інтерв’ю – у матеріалі "Немає підстав для позитиву щодо Росії, це – загроза на покоління". Інтерв'ю прем'єра Латвії.

Про що говорив Кріш'яніс Каріньш:

"Я пояснюю колегам, що Україна має не лише розпочати переговори про вступ до Євросоюзу вже цього року – навіть якщо ще триватиме війна. Окрім цього, для нашої європейської безпеки важливо, щоб Україна стала членом Альянсу".

"Ми бачимо обережність, бо жоден член НАТО не хоче участі Альянсу у війні. Саме тому, коли я кажу про ваш вступ до НАТО, то підкреслюю: коли війна завершиться. Ми маємо дивитися у той період, коли війна завершиться. І я у цьому майбутньому не бачу жодного іншого варіанта, окрім вступу України до НАТО".

"Я не бачу варіанта, за якого Україна програла б. І не бачу варіанта, за якого Росія би перемогла".

"Після 2014 року, а також ще більше після 24 лютого 2022 року Альянс суттєво зміцнив захист свого східного кордону – від держав Балтії і далі до Румунії з Болгарією. Також Альянс зараз перебуває у процесі вступу Швеції та Фінляндії. До 24 лютого це неможливо було уявити – але напад Росії на вашу країну переконав їх вступити до НАТО. Тобто зараз змінюється дуже багато речей. Те, що було неможливо уявити рік тому, стає реальністю. І можливо, для когось так само зараз складно уявити, як Україна вступить до НАТО, але я дуже чітко бачу цю перспективу".

"Росія справді має війну програти, бо Росія – це імперія. В історії Європи не так давно було чимало імперських держав. Ми, латвійці, чудово це знаємо, бо ми були у складі німецької імперії, польської імперії, шведської імперії та російської імперії.

Шведської імперії більше не існує, вони – наші друзі та союзники. Німецької імперії не існує, вони наші друзі й союзники. Польської імперії теж не існує, поляки та литовці стали нашими друзями та союзниками.

А що ж з російською імперією? Вони хочуть продовжувати існувати".

"Російський уряд зовсім не здається вразливим. Громадянське суспільство геть придушене, а опозиція – або знищена, або у тюрмах, або втекла з Росії на Захід. Ніщо не свідчить про зміни. Тож можна припустити, що Росія не зміниться у близькому майбутньому".

"А це означає, що Європа має посилюватися. Адже сила – це єдине, що розуміє чинне керівництво Росії. В Україні вони стикнулися з силою опору, на яку вони не розраховували".

"Росія лишиться, і вона лишатиметься проблемою протягом наступного покоління чи навіть довше. Я не думаю, що це – короткострокова проблема".

"Це питання часу, коли ви отримаєте те [озброєння], що вам необхідне".

"Ми, так само як інші балтійські держави та Польща, допомагали вам воювати з першого дня. А станом на зараз ми передали вам військову допомогу на суму, що складає один відсоток нашого ВВП".

"Окрім цього, наше суспільство, звичайні люди підтримують вас усіма шляхами, які можна уявити – надсилають автобуси, автомобілі, медичну допомогу, передають українцям гуманітарну допомогу і просто гроші".

"Я жартома кажу, що 100% нашого суспільства підтримують Україну – навіть ті, хто їздить п’яним".

"Ми маємо розпочати формальну процедуру вашого вступу [в ЄС] вже у 2023 році – навіть у разі, якщо війна ще триватиме. Бо я переконаний, що тією ж мірою, як вам потрібна Європа – Європі потрібна Україна. Євросоюзу зараз потрібен поштовх динамізму, а ваша країна – це нині і є динамізм".

"В Україні через війну є рідкісна можливість діяти згуртовано. Ваша єдність у бажанні долучитися до ЄС вища, ніж в інших держав-кандидатів. Це створює можливість швидше йти до вступу".

Джерело eurointegration