Наркозлочинці марно сподіваються, що боротьба з ними не на часі

27 травня 2023
Наркозлочинці марно сподіваються, що боротьба з ними не на часі

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко

З початком широкомасштабного вторгнення рф багато питань українського порядку денного відійшли на другий план, бо країна потерпала від агресії і була підпорядкована головній меті – вичавлювати окупанта зі своєї землі

Та коли Сили оборони стали спроможними гнати російську навалу з українських територій, став повертатися й порядок денний з усіма проблемами пересічного життя, до яких треба було прикладати сили.

Очільник МВС Ігор Клименко зазначив, що під час війни загальний рівень злочинності дещо знизився, разом з тим правоохоронці мають 24/7 пильнувати правопорядок, бо ті, хто не звик дотримуватися закону, як правило, не збираються його поважати і будуть шукати будь-яку шпарину, щоб реалізувати свої протизаконні дії.

37

Т.в.о. Голови Національної поліції України Іван Вигівський

Намагаючись скористатися ситуацією війни, підняли голови представники наркомафії та її куратори з кримінального середовища для подальшого отримання прибутків від розвитку наркобізнесу. Разом з тим, як стверджує в. о. керівника Нацполіції України (НПУ) Іван Вигівський, наркоділки марно сподіваються на те, що боротьба з ними не на часі.

Поліцейські у співробітництві з силовиками інших структур продовжують послідовно й змістовно працювати у напрямку протидії виробництву і розповсюдженню наркотичних речовин та їх аналогів. «У межах діяльності профільних підрозділів НПУ викриваються підпільні лабораторії та канали розповсюдження наркотиків, конфіскуються тонни наркотичних речовин, психотропів та прекурсорів для їх виробництва, виявляються сотні адрес в Telegram, котрі використовуються злочинцями для незаконного продажу наркотичних речовин», - роз’яснює Вигівський. Робота правоохоронців спрямована на невідворотнє покарання осіб, які заробляють на цій брудній справі. Пильна увага приділяється боротьбі зі спробами розповсюджувати наркотики у прифронтових районах та серед військовослужбовців.

У лютому поточного року у Кривому Розі правоохоронцями вдалося спіймати справді «велику рибу». Викрито масштабний наркокартель зі щомісячним прибутком понад мільйон доларів США. Затримано біля півсотні членів злочинного угрупування, яке займалося виготовленням та поширенням наркотичних речовин не тільки на території Дніпропетровщини, а й забезпечувало ними майже всі регіонів країни. Угрупування працювало на широку ногу: потужності мережі нарколабораторій дозволяли безперебійно виробляти щомісяця до 40 кг готових психотропів. Кошти від збуту наркотиків лідери груп передавали керівникам злочинної спільноти «Двадцатівські», які розподіляли їх між усіма особами, задіяними у наркобізнесі.

Як свідчить міжнародний правоохоронний досвід у справі боротьби з наркозлочинністю, заходи з викриття такого масштабу угрупувань розробляються та готуються роками. У НПУ зазначили, що оперативні розробки криворізького наркокартелю проводилися у суворій секретності, про час та місце спецоперації по затриманню злочинців знала обмежена кількість силовиків. В операції приймали участь понад 1200 правоохоронців з різних регіонів, одночасно було проведено 200 обшуків, вилучили зброю, боєприпаси, наркотики, гроші у національній та іноземній валюті. Слідство велося понад рік, діяльністю угрупування займалися декілька підрозділів НПУ.

«Все, що стосується злочинів, пов’язаних з наркотиками, профілактичною попереджувальною роботою у цьому напрямку – це кропітка, щоденна робота, перш за все, поліцейських, котрі є найближчими до пересічних громадян та безпекових аспектів їхнього життя. Криворізька операція силовиків щодо викриття наркокартелю була однією з успішних. Вона безперечно вдарила по спроможностях бандитів, але ж це далеко не привід розслаблятися, бо наркомафія це така собі гідра, щупальця якої дуже швидко відновлюються знову»,- переконаний один з профільних експертів, знаних на боротьбі з наркозлочинністю.

«Боротьбою зі правопорушеннями, де фігурують наркотики, як і пошуком нових засобів цієї боротьби переймаються у багатьох органах державної влади. Нацполіція у цьому напрямку має свій досвід протидії, який ми намагаємося постійно і якісно покращити, продумуємо нові кроки, і щодо припинення діяльності організованих злочинних угрупувань, і з урахуванням такого явища як віртуальні наркокрамниці, що ростуть мов гриби. Ми безумовно та беззаперечно будемо й надалі тримати свій фронт боротьби з наркозлочинністю, щоб виправдовувати довіру громадян, які покладаються на нас і багато у чому підставляють нам плече своєю небайдужістю», - наголосив в. о. глави НПУ Іван Вигівський.

Едуард Єфіменко