На Закарпатті перекрито масштабний канал незаконного виготовлення та збуту психотропів

22 грудня 2022

За процесуального керівництва Ужгородської окружної прокуратури та Закарпатської обласної прокуратури викрито організацію, яка займалася незаконним виготовленням особливо небезпечного психотропу PVP та налагодила канал його розповсюдження по Україні

За даними слідства, до організації входили близько десяти осіб. Для розширення мережі збуту психотропу вони залучали громадян по всій Україні. З клієнтами зв’язувалися за допомогою Telegram-каналу.

Так звану лабораторію з виготовлення психотропів розмістили у приватному будинку в селі в Ужгородському районі. Туди оптовими партіями доставляли прекурсори.

Відправку готового товару по Україні контролював один із співорганізаторів. Великі партії психотропу він регулярно відправляв поштою. Його викрили в Ужгороді під час чергової відправки у вересні цього року.

Правоохоронці провели понад 50 обшуків житла, транспортних засобів, складських приміщень як на Закарпатті, так і на території Києва, Київської, Житомирської, Івано-Франківської, Миколаївської, Дніпропетровської, Вінницької, Львівської, Одеської та Сумської областей.

Вилучено близько 30 кг наркотичних засобів і психотропних речовин, понад 2 т прекурсорів, десять транспортних засобів, устаткування для підпільної лабораторії та фасувальні пакети для відправки готових речовин, готівкові кошти, чорнові записи, телефони та банківські картки.

Вартість вилученого на «чорному ринку» становить понад 45 млн грн.

В рамках кримінального провадження за фактами створення злочинної організацї, незаконного придбання, зберігання та перевезення прекурсорів, виготовлення і збуту психотропних речовин, а також організації місця для незаконного виготовлення психотропів, повідомлено про підозру 16 особам (ч.ч. 1, 2 ст. 255, ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 311, ч. 2 ст. 317 КК України).

Діяльність організації викрито за матеріалами УСР в Закарпатській області ДСР Нацполіції, прокурорами спільно зі слідчими Нацполіції Закарпаття, оперативниками ДСР та ДБР кількох областей та із залученням Закарпатьського управління ДВБ Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.