На Вінниччині у Ладижині презентували систему «Смарт Сіті»

28 березня 2023

На місцевому рівні поліцейські працювали над провадженням проєкту 7 місяців: від концепції до написання програмного забезпечення, налаштування алгоритмів й реалізації концепції безпечного середовища із використанням сучасних технологій

На презентації проєкту були присутні очільник обласного главку Іван Іщенко, начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов, народний депутат України Ірина Борзова, голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий, т.в.о. голови Ладижинської міської ради Олександр Коломієць, керівництво поліції міста Ладижин та представників місцевого бізнесу, які брали активну участь в реалізації проєкту.

Презентація функцій системи відбувалась у формі діалогу. Заступник начальника ГУНП у Вінницькій області Ігор Волокітенко спілкувався з гостями, відповідав на запитання та пояснював, чому ця система важлива для України.

на вінниччині у ладижині презентували систему «смарт сіті»

Захід розпочався з демонстрації сучасних винаходів, які вже зараз полегшують та убезпечують життя українців - смарт світлофори, камери, датчики. На другій локації, за допомогою технології 3D моделювання, розповіли про основні функції системи "Смарт Сіті".Як зазначив заступник начальника поліції Вінниччини, встановлені камери відеоспостереження та датчики цілодобово фіксують різні події та в режимі реального часу передають дані в новостворений ситуаційний центр.

В організації «смарт центру» використані концепція відкритого простору, надсучасні монітори та системи керування. «Серце розумного міста» - аналітичний (мозковий) сервер.

Саме завдяки програмному забезпеченню, яке обробляє великі масиви інформації, система здатна сканувати обличчя, визначати пожежі на відстані, шукати загублених людей (особливу увагу приділили пошуку зниклих дітей), попереджати про небезпечні предмети, виявляти нестандартну поведінку людини (якщо, раптом, перехожому стане зле) та відстежувати потенційних порушників: автомобілістів і пішоходів.

на вінниччині у ладижині презентували систему «смарт сіті»

Цілодобовий відеомоніторинг осягає вулиці громади, лікарні, коледж, школи та дошкільні навчальні заклади. До системи «Смарт Сіті» можна під’єднати камери з комерційних структур й таким чином мережа може розширюватися.Однак стан безпеки в місті контролюється не лише за допомогою камер та датчиків. Спеціальні дрони дозволяють швидко отримати зображення з тієї місцевості, куди важко дістатися землею. Плюс саме цих безпілотників - оперативність та автономність.

Вони можуть швидко долетіти у будь-який куточок міста, та виконавши завдання самостійно повертаються до спеціальної бази, де відновлюють заряд батареї.Окреме зацікавлення у гостей презентації викликав автомобіль з «Wanted Detection System». Авто дозволяє сканувати номерні знаки і одразу виводити всю інформацію на планшет поліцейського. Тобто зупиняючи правопорушника, правоохоронець володітиме всіма даними, щоб правильно будувати діалог з громадянином.

Окрім того, Ігор Волокітенко пояснив, що за допомогою VR-технології слідчо-оперативна група може опинитися на місці події за сотні кілометрів і допомогти в розслідуванні. Поліцейський одягає шолом віртуальної реальності, а на місці працює камера, яка онлайн передає відео у форматі 360 градусів.

на вінниччині у ладижині презентували систему «смарт сіті»

Також поліцейський офіцер громади, завдяки планшету, який пов’язаний зі «смарт сіті», зможе переглядати відео в режимі онлайн з камер спостереження, статистику, архів записів, аналітику та виявляти проблемні питання в громаді й оперативно їх вирішувати.Також гостям представили інновації, які зможуть покращити життя громадян. Це - система дистанційного керування дорожнім рухом, яка допомагає розвантажити вулиці під час «годин пік».

Розумні парковки – пришвидшують процес пошуку вільного місця для паркування авто за допомогою спеціального додатка та сенсорів, що відстежують наявність паркувальних майданчиків в режимі онлайн. Аналізатори якості повітря, рівня тиші, сканери звуку, які здатні виявляти крики про допомогу чи постріли і одразу сигналізувати правоохоронцям про подію.

Очільник поліції Вінниччини Іван Іщенко зауважив, що "Смарт Сіті" вже незабаром запрацює у Могилеві-Подільському та Вінниці. І додав, - унікальна архітектура, яка використовується при побудові системи «Smart City», дозволить суттєво знизити витрати громади на її розбудову та покращити взаємодію місцевої влади і правоохоронної системи.