Інтелектуали України та Польщі просять припинити ескалацію конфлікту

10 березня 2018

Представники України та Польщі з різних сфер діяльності випустили спільне звернення до співгромадян по обидва боки від кордону, а також до політиків, із закликом не допустити ескалації у відносинах між двома країнами.

«Ми, представники багатьох цивільних спільнот в Польщі і Україні, хочемо висловити свій протест проти продовження конфронтаційної політики та її ескалації у відносинах між Польщею та Україною», – йдеться у спільному зверненні, текст якого представив телеканал Еспресо.TV.

Ті, що підписалися, виступають з критикою зовнішньої політики обох країн, яка, на їхню думку, «знищує зусилля і праці кількох поколінь поляків і українців, які привели до діалогу, співпраці і дружбі між нами».

«Трагічне сплетіння історії українців і поляків в минулих століттях, недобра пам’ять про політику II Речі Посполитої щодо польських громадян українського походження, кривавий для обох сторін конфлікт між 1939 і 1947 роками, антиукраїнська пропаганда комуністичної Польщі і СРСР – все це повинно було розділити нас назавжди. Але після 1989 і 1991 років неможливе стало можливим», – нагадують вони.

У листі зазначено, що на даний момент гасло «Немає вільної Польщі без вільної України і вільної України без вільної Польщі» набуває нового значення, оскільки означає відповідальність за майбутнє як двох країн, так і всього Європейського союзу.

«Ми розуміли, що хоч по обидва боки кордону багато польських і українських могил, вони можуть стати знаком нашої спільної пам’яті, а не приводом для нового конфлікту», – сказано в зверненні.

Також в тексті говориться, що, незважаючи на складну історію двох народів, Україна і Польща змогли затвердити нове партнерство, акцентуючи увагу на тому, що «зближує і об’єднує народи, а не те, що розділяє їх».

 

«Досвід наших народів, винесений з попередніх століть, свідчить: кожна конфронтація між поляками і українцями, часто інспірована Росією, призводить до нашої спільної поразки. Нинішній Європі загрожує зіткнення національних егоїзмів, а в першу чергу – російський імперіалізм. У цих умовах нам, полякам і українцям, легше буде протидіяти цій загрозі разом. А також разом будувати Європу XXI століття», – резюмують вони.

Нагадаємо, прийняті в Польщі поправки до закону про ІНП передбачають кримінальну відповідальність за публічне приписування польському народу відповідальності за злочини нацистської Німеччини і за висловлювання «польські табори смерті», а також за заперечення участі «українських націоналістів» у злочинах проти поляків. За порушення закону може загрожувати штраф, або тюремне ув’язнення терміном до трьох років.

Раніше глава МЗС Павло Клімкін заявив, що готовий взяти на себе відповідальність за відновлення відносин України і Польщі «до нормальності і стандартів цивілізованого європейського діалогу», але додав, що не бачить аналогічної готовності Варшави.