Інструктори бригади «Спартан» тренують бійців «Гвардії наступу»

16 березня 2023

Добровольці «Гвардії наступу» на Харківщині продовжують проходити інтенсивний військовий вишкіл. Інструктори 3 бригади оперативного призначення «Спартан» Національної гвардії України готують  штурмові підрозділи

Проводиться навчання зі зброєю великого калібру, зокрема кулеметами. Військовослужбовці вивчають тактику дій кулеметника у різних умовах бою, навчаються правильно вибирати позицію та проводити маскування, виконують вправи навчальних стрільб зі штатної зброї.

«На полігоні разом з інструкторами ми проводимо підготовку особового складу, а саме готуємо їх до наступальних дій, із застосуванням великокаліберної зброї. Перед стрільбами з особовим складом було проведено декілька занять з вивчення даного озброєння, його особливостей, методів усунення несправностей, мінусів та плюсів, і як краще їх використовувати. Сьогодні вже відпрацьовуємо вправи стрільб на справжніх боєприпасах», – зауважив військовослужбовець Х’юстон.

Обстановка на заняттях максимально наближена до бойової. Задача інструкторів – максимально ефективно підготувати бійців, щоб вони були здатні реагувати на будь-які сценарії розвитку бойових зіткнень.

«Наразі ми проводимо навчальні стрільби з кулеметів ДШК та ПКМ, з гранатометів АГС, ГП-25, РПГ-7 та зенітної установки. Бійці мали перед цим теоретичний курс. Наразі після тижня теорії ми виїхали на полігон, щоб відстріляти дані види озброєння. Дуже багато трофейного озброєння – кулемет ПКМ теж трофейний, ми одразу відпрацьовуємо проблеми на даному виді озброєння, які можуть виникнути під час бою і це значно підвищує рівень нашого професіоналізму», – зауважив військовослужбовець на псевдо Йож.

«Робота з цим видом зброї надзвичайно важка, потребує ручного наведення і максимальної концентрації, – ділиться нацгвардієць, – Роль кулеметника у вирішенні бойового завдання дуже значна. Він має бути готовим до відкриття вогню по найбільш важливому напрямку в будь-який час доби та за будь-яких обставин, а головне аналізувати та коригувати результати стрільби».

Підготовка насичена, окрема увага приділяється також навчанню артилеристів, окрім математичних навичок, зенітники мають володіти холодним розрахунком, щоб вміло знищувати усі види цілей на землі та у повітряному просторі. ЗУ-23-2, яка є на озброєнні військової частини, застосовується для знищення наземних легкоброньованих цілей, гелікоптерів, літаків та безпілотних літальних апаратів і вже показала свою ефективність з початку повномасштабного вторгнення на Харківському та Луганському напрямках.