Данія відкрила спеціальний інвестиційний фонд на 1 мільярд крон для України

29 травня 2023
Данія відкрила спеціальний інвестиційний фонд на 1 мільярд крон для України

Данія запустила спеціальну програму для України на загальну суму в 1 млрд данських крон (133 млн дол), перші кредити отримають компанії Нібулон та Агрофьюжн

Про це повідомляє пресслужба міністерства економіки України.

Оголошення відкриття фонду відбулось під час Українського інвестиційного форуму у Копенгагені, який відкрила перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко. Участь у заході також взяли участь міністр підприємництва Данії Мортен Бедскоу, міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен.

Зазначається, що фонд не лише надаватиме фінансові гарантії, але і безпосередньо здійснюватиме кредитування.

Так, в рамках форуму було оголошено про затвердження фінансування для двох пілотних проєктів у сфері сільського господарства та агропереробки.

Йдеться про постраждалі компанії південного регіону – Нібулон, якому дадуть кредит на 25 млн євро, та Агрофьюжн – 15 млн євро. Також кредити нададуть агрокомпаніям, розташованим біля лінії фронту в Миколаєві, які відновлюватимуть зруйновані виробничі потужності, закуповуючи обладнання у данських експортерів.

"Данія є одним із лідерів щодо фінансової допомоги Україні. З початку повномасштабного вторгнення загальна військова підтримка склала 1,4 млрд доларів, а загальна гуманітарна допомога, в тому числі макрофінансова – 212 млн доларів", – відзначила Юлія Свириденко.

Нагадаємо:

Уряд Данії та широка більшість партій у данському парламенті домовилися про створення фонду у розмірі 7 млрд данських крон (1 млрд доларів США) для цивільної, військової та економічної допомоги Україні.