Бути сильними

13 грудня 2022
Бути сильними

24 лютого почалося вторгнення рф в Україну, а 28 лютого голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім підписав указ про створення Обласної варти, націленої на дотримання правопорядку і захист цивільного населення

Такі історичні події як війна дуже швидко розставляють пріоритети, показують людську сутність, здатність чи нездатність, як на рівні кожного, так і на рівні нації загалом бути настільки сильними, щоб захистити найцінніше. Вважаю, ми цей іспит пройшли, і тут у моєму рідному Миколаєві, і у багатьох інших українських містах, містечках та селах – хто на фронті, хто в тилу, хто де, але вболіваючи за Україну, й наближаючи усіма своїми можливостями її перемогу.

Бувши юристом, адвокатом, я одразу почав шукати своє місце, де у обставинах війни я міг би бути корисним для Миколаївської громади найбільше. Так, я людина не військова, але я  чоловік, тож моя місія апріорі бути сильним і захищати. З перших днів заснування Обласної варти я пішов у її лави. Нарешті, для мене все стало логічним – я буду боронити громаду, щоб не сталося, до останнього.

Насправді, не можна сказати, що справжні чоловіки з’явилися нізвідки, вони й раніше були. Але саме завдяки війні з росією справжніх виявилося набагато більше, війна ще більше кристалізувала їхню волю, незламність духу щодо боротьби з російським агресором та захисту своєї землі. Саме так я і мої побратими з Обласної варти були налаштовані  з перших днів війни, так і надалі ми будемо працювати на перемогу України стільки, скільки це буде потрібно.

Роботи в Обласній варті, підпорядкованій Миколаївській обласній військовій адміністрації,  виявилося більш ніж достатньо, бо сил співробітників Нацполіції не завжди вистачало, особливо, якщо згадувати початки війни. Обласна варта зосереджена на безпеці містян, як у денний час, так і в період комендантської години, на підтримці громадського порядку, роботи критичної інфраструктури. Доставка гуманітарної складової, допомога поліцейським у патрулюванні вулиць, відпрацюванні мародерів, виявленні шпигунів, диверсійно-розвідувальних груп, кримінальних проявів  – завдання, що також відносяться до обов’язків добровольців з варти.

Згадується як у перші воєнні місяці контакт-центр, що функціонує при штабі Обласної варти цілодобово, просто палав від дзвінків та повідомлень мешканців міста. Миколаївці відчували нашу присутність з ними 24/7. Ми намагалися реагувати швидко, надавали допомогу й раду людям у критичних ситуаціях, якими б вони не були – психологічними,  фізичними, матеріальними. Ми були сильні, і мешканці міста ставали сильними поряд з нами. Труднощі, біда, страждання, втрати зробили нас справжніми українцями,і вже ніколи ми не будемо відчувати себе інакше, бо ця війна нарешті виконала основне суспільне завдання – українськість проникла у кожну нашу клітину, і ми передамо її наступним поколінням.

Багато було випадків, коли ми з побратимами з варти дивились смерті у саме обличчя. Але чи тільки ми?! Мене не один раз запитували, чому я пішов до Обласної варти, адже міг би не так ризикувати…Ні, не міг. Я просто не міг інакше: мені, моїй сім'ї, моєму дому, моєму місту, моїй країні загрожує небезпека. І я, як нормальний чоловік, пішов виконувати свої обов’язки. І все, не більше. Насправді війна змінила світогляд, тож чоловіків, які розуміють, для чого взагалі існують чоловіки, стало більше. Війна зробила нас сильнішими, та ми й не маємо права ними не бути.

2

Заступник Голови Комітету по боротьбі з корупцією з юридичних питань

Близьнюк Євген