Андрій Костін: На Харківщині працюватиме група експертів Національної жандармерії Франції

28 вересня 2022
Андрій Костін: На Харківщині працюватиме група експертів Національної жандармерії Франції

Генеральний прокурор Андрій Костін привітав в Україні Міністра закордонних справ Французької Республіки Катрін Колонну та місію експертів Національної жандармерії Франції

«Ми високо цінуємо допомогу французьких експертів, які невідкладно прибули в Україну для документування воєнних злочинів на Харківщині. Це дуже необхідна підтримка для належної фіксації, збереження доказів та в подальшому притягнення до відповідальності кожного, хто їх скоїв», – підкреслив Андрій Костін. Наразі група французьких криміналістів, фахівців з балістики, генетики та судово-медичної експертизи направляються на Харківщину для спільної роботи разом з українськими колегами.

Катрін Колонн запевнила, що повністю поділяє позицію Президента Франції та вважає, що не може бути миру без справедливого суду та покарання за скоєні злочини. Пані Міністр підкреслила, що французькі фахівці готові продовжувати співпрацю, щоб довести спільну роботу над розслідуванням кримінальних проваджень до кінця.

Під час зустрічі обговорили і можливість надання французькою стороною ще однієї мобільної лабораторії. Лабораторія, яку Франція передала Україні раніше, наразі успішно використовується українськими фахівцями в ході фіксації воєнних злочинів на деокупованих територіях Харківської області.

Окремо зупинилися на обговоренні можливості створення спеціального міжнародного трибуналу. «Злочин агресії не може залишитися безкарним, адже притягнення до відповідальності вищого керівництва РФ допоможе запобігти подібним злочинам у майбутньому. Це позиція моя особисто, української влади та всього українського народу», – наголосив Генпрокурор.